• Ház Winden am See-ben
  • Winden am See pincenegyede
  • Ausztria legöregebb prése
  • Cigánybarlang Winden am See közelében
  • A Medvebarlanghoz vezető út

Winden am See - Sásony - települést a Fertő tó északi partján Joistól 3,5 km-re, Breitenbrunntól 2 km-re találjuk. Ez a kis kirándulóparadicsom szőlőskertek, mezők, szántóföldek ölelésében, festői környezetben fekszik a Lajta-hegység és a Fertő tó északi partjának találkozásánál.

A település katolikus temploma a Szent Flórián-templom, mely a falu fölötti dombon magasodik. A kéttornyú templom főoltárának mellékfigurája két magyar király, Szent István és Szent László. A templomdombról gyönyörű a kilátás az egész falura, valamint a Fertő tóra.

Petőfi-emléktábla is található a településen, amely a helyi kultúrház falán látható. Petőfi Sándor soproni katonáskodása idején - 1840 telén -  többször átgyalogolt a falun Sopronból Pozsonyba tartva. Ennek emlékére készült az emléktábla, melyet Hunyadi László marosvásárhelyi szobrászművész készített.

Szőlőműveléssel már a rómaiak idejében is foglalkoztak az itt élők. A település csodálatos fekvése és az egyedülálló klíma hatására különleges minőségű fehér- és vörösborokat kóstolhatunk. A windeni pincenegyed hangulatos épületeiben tartják nyaranta a "Nagy pinceparti" elnevezésű rendezvényt. Ebből az alkalomból 10-15 pincét megnyitnak a nagyközönség előtt.

Winden am See közelében az ásatások során egy római tábor maradványaira bukkantak. Ennek közelében egy római fogadót is feltártak, amelyben egy korabeli prést találtak. Ez a prés Ausztria legöregebb prése.

Wander Bertoni szobrászművész szabadtéri múzeuma igazán különleges. A művész egy 4 hektáros területen állította ki a műveit. A szabadtéri múzeumhoz tartozó kiállítási pavilonban 480 kisplasztikát nézhetünk meg.

A cigánybarlang a falutól 3 km-re található közvetlenül az országút mellett. Ez a barlangrendszer 6 különböző nagyságú félbarlangból áll, melyek mérete 1 méter és 12 méter között váltakozik. A barlang nevét az egykori lakóiról kapta, akik 1918-ig éltek itt. Ez a hely napjainkban különböző denevérfajok tanyája. A barlang előtti területen pihenőhelyet alakítottak ki az idelátogató vendégek részére.

A faluközponttól 3 km-re található, a híres Medvebarlang - Bärenhöhle, amelyet az I. Világháború után fedeztek fel. Ez Burgenland egyetlen természetes barlangja, mely a jégkorszakból származó faunával rendelkezik. A barlang feltárásakor az ásatások során barlangi medvék, hiénák és farkasok csontjait találták meg, amelyek a jégkorszakból származnak. A barlang az országút közelében található, melyben napjainkban denevérek laknak. A 20 méter magasan fekvő barlang bejáratához egy lépcsősor vezet.

Winden honlapja:
www.winden.at


Látnivalók

Szent Flórián-templom

Petőfi-emléktábla

Pincenegyed

Wander Bertoni szabadtéri múzeuma
7092 Winden am See, Kirchberg

Cigánybarlang (Naturhöle)
7092 Winden am See, Bruckerstrasse

Medvebarlang (Bärenhöle)
7092 Winden am See, Bruckerstrasse

St. Hubertus kápolna
7092 Winden am See, Bruckerstrasse

Információs iroda

Tourismusverband
7092 Winden am See, Hauptstrasse 8.
www.winden.at