• Fertőhomoki tájház
  • Papucs
  • Tájház

Fertőhomok a Fertő tó déli partján Hegykő és Hidegség közvetlen szomszédságában fekszik. A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén fekvő település a Fertő táj Világörökség része. A község neve – Homok – a 15. század végétől állandósult. Ez az elnevezés az itt található talaj fajtájára utal. A Fertő előtagra azért volt szükség, mert az ország más megyéiben is megtalálható ez az elnevezés.

1538-ig csak magyarok lakták a jobbágyfalut. A lakosság lélekszáma azért fogyatkozott meg, mert a török csapatok portyázásaik során többször feldúlták a vidéket. Mivel a földbirtokosok munkaerő és adófizetők nélkül maradtak, ezért azon igyekeztek, hogy minél előbb be tudják népesíteni az elhagyott és elpusztult jobbágytelkeket. Nádasdy Tamás Nyugat-Magyarország leghatalmasabb földesura és horvát bán volt egy személyben. Ő telepítette át jobbágyait a szlavóniai Velika melletti mezővárosból magyarországi birtokaira. Így kerültek a horvátok a mai Hegykő és Fertőhomok vidékére is. Az itteni horvátság az ún. gradistyei horvátsághoz tartozik, melynek különálló nyelve is van. A lakosok a "kaj" nyelvjárást beszélik, akik azóta is őrzik ezt a sajátos nyelvet és a délszláv hagyományokat. A kultúra és a hagyomány ápolásában nagy szerepe van a helyi tamburazenekarnak, tánccsoportnak és az énekkarnak. Ennek a sajátos kultúrájú településnek a múltját és a hagyományait mutatja be a Fertőhomoki tájház, amely a falu kulturális életének egyik legfontosabb helyszíne. Hagyományápoló rendezvények, a falunap, a világörökség nap és a diófesztivál került megrendezésre falai között. A 3 napos fertőhomoki hagyományőrző lakodalmast is itt forgatták.

A település temploma a római katolikus Szent Anna templom. A műemlék jellegű épület a falu feletti dombon magasodik, melyhez lépcsősor vezet fel.

A szőlőművelésnek és a zöldségtermelésnek jelentős szerepe volt a falu életében. Az idősebb lakosok ma is zöldséget termesztenek, és a környékbeli városok piacaira viszik az árut.

Fertőhomok honlapja:
www.fertohomok.hu


Látnivalók

Tájház
9492 Fertőhomok, Akác utca 10.

Szent Anna templom

9492 Fertőhomok, Akác utca

Életfa szobor
9492 Fertőhomok, Akác utca 44.

Információs iroda

Tájház
9492 Fertőhomok, Akác utca 10.

Fertőhomok Község Önkormányzata
9492 Fertőhomok, Akác utca 44.