• Sopron belvárosa
  • Tűztorony, Fő tér
  • Várkerület

Sopron a Fertő tótól 14 km-re, Eisenstadtól 23 km-re helyezkedik el. Sopron Magyarország nyugati kapujaként is ismert, mert az osztrák-magyar határ közvetlen közelében fekszik. A város Magyarország egyik legszebb és legrégibb települése, amelyet a Hűség Városaként és a Kékfrankos Fővárosaként is emlegetnek.

Sopron Belvárosa műemlékileg védett övezet, amit autóval nem lehet megközelíteni, így célszerű azt gyalogosan vagy szervezett kisvonatos programmal felkeresni. A Belvárosban szinte minden ház műemléki védettséget élvez. A városfalakkal övezett ősi városmag sok érdekes látnivalót rejt.

Sopron szimbóluma a Tűztorony, amelyet a Belváros szívében találhatunk. A Tűztoronyban információs pont és múzeum is működik, amit érdemes felkeresni. Körpanorámás erkélyén egykoron a zenéhez is értő toronyőr és segédei muzsikáltak. Innen gyönyörű kilátás nyílik a városra és környékére.

A Fő-tér Sopron egyik legszebb tere, valamennyi épülete műemlék. Alaprajza a 13. század óta nem változott. A tér régen és ma is fontos szerepet tölt be a város életében. Korábban itt tartották a városi piacot, napjainkban számtalan rendezvény helyszíne: Soproni Borünnep, Kékfrankos Nyár, Soproni Ünnepi Hetek, Koronázó Ünnep. A Storno-házban két kiállítás várja az érdeklődőket: a "Határtalan történet" és a híres Storno-gyűjtemény. 

A Fő-tér temploma a Kecske-templom, ahol 3 királykoronázási ceremóniát és több országgyűlést is tartottak. A templomhoz több legenda is fűződik, melyeket megismerhetünk a templomban berendezett interaktív kiállításon. A templom érdekessége a Káptalanterem, ami Magyarországon egyedülálló.

A Várfalsétány a Belvárost körülvevő hármas falgyűrű, amelyen végigsétálva megismerhetjük Sopron védelmi rendszerét. A Várfalsétányon elhelyezett táblák segítik a tájékozódást és sok érdekes információt nyújtanak a várfalrendszerről. A Várkerület az egykori várárok helyén alakult ki, ami a város kereskedelmi színtere volt. 

A Széchenyi-téren áll a legnagyobb magyar – Széchenyi István – szobra. A Petőfi-tér egyik nevezetes épülete a Petőfi Színház, amely Sopron első kőszínháza és Magyarország legrégebbi színháza. A színház előtti téren található zenélő szökőkút Sopron egyik új attrakciója. A Deák-tér Európa második leghosszabb tere, amely a Rák-patak beboltozásával jött létre. A virágos parkban játszóteret alakítottak ki, ami kedvelt célpontja a gyermekes családoknak.

A Lőverek Sopron kertes üdülőnegyede, amely a város szélén a dombokra felkapaszkodó gyümölcsösökben álló házakat jelenti. A Károly-kilátó a Soproni-hegységben magasodik, ahonnan szép kilátás nyílik Sopronra és környékére.

Fedezze fel Sopront szervezett program keretében!

Sopron honlapja:
www.sopron.hu
www.sopronikirandulas.hu


Látnivalók

Tűztorony
9400 Sopron, Fő tér
www.tuztorony.sopron.hu
www.sopronikirandulas.hu/sopron/tuztorony.html

Belváros
www.sopronikirandulas.hu/sopron/belvaros.html

Fő-tér
www.sopronikirandulas.hu/sopron/fo_ter.html

Várfalsétány
www.sopronikirandulas.hu/sopron/varfalsetany.html

Kecske-templom
9400 Sopron, Templom utca 1. (bejárat a Fő tér felől)
www.bencessopron.hu
www.sopronikirandulas.hu/sopron/kecske-templom.html

Storno-ház
9400 Sopron, Fő tér 8.
www.muzeum.sopron.hu
www.sopronikirandulas.hu/sopron/storno-haz.html

Várkerület
www.sopronikirandulas.hu/sopron/varkerulet.html

Széchenyi-tér
www.sopronikirandulas.hu/sopron/szechenyi_ter.html

Petőfi-tér
www.sopronikirandulas.hu/sopron/petofi_ter.html

Deák-tér
www.sopronikirandulas.hu/sopron/deak_ter.html

Lőverek
www.sopronikirandulas.hu/sopron/loverek.html

Károly-kilátó
9400 Sopron, Lőverek, Károly-magaslat
www.sopronikirandulas.hu/sopron/karoly-kilato.html

Információs iroda

Tourinform
9400 Sopron, Liszt Ferenc u. 1.
tourinform.hu

Tourinform Információs Pont
9400 Sopron, Fő tér, Tűztorony

Tourinform Információs Pont
9400 Sopron, Várkerület, a nagy rondellánál

Térkép
www.sopron.hu/upload/content/20/_2081/VarosiTerkep.pdf