Fertőrákos

  • Fertőrákos
  • Községháza a pellengérrel
  • Kőfejtő
  • Kőfaragó
  • Hajókirándulás a Fertő tavon

Fertőrákos a Fertő tó nyugati partján fekszik, Soprontól 7 km-re, Balftól 10 km-re. A 2200 lakosú település a Fertő-part egyik legérdekesebb történelmi, műemléki és természettudományi múlttal rendelkező kirándulóhelye.

A történelmi múlt máig rányomja bélyegét a falura. Fertőrákos a középkorban gazdag mezővárosnak számított, amely nem Sopronhoz, hanem a győri püspök birtokához tartozott. A település központjában található püspöki kastély homlokzatán láthatjuk a három építtető püspök címerét. A hosszan elnyúló település egyetlen utcájára merőlegesen városfal húzódott, amely még napjainkban is látható. A történelmi városmagból a Balf felé vezető kijáratnál egy kerek bástyatorony magasodik a patak partján.

A falu közepén található az ország egyetlen olyan pellengére, amely napjainkban is az eredeti helyén áll. A település nagyméretű templomának falai 4 méter vastagok. Az erős tornyot kőkorlátos erkély fogja körbe, amelyet hadi célra is használtak. Megfigyelőhelyül szolgált a portyázó törökök támadásainak megelőzésére. A püspöki kőfejtőből kibányászott lajtamészkő volt a környék legfontosabb építőanyaga.

Fertőrákos további látnivalói a vízimalom napórával, a helytörténeti kiállítás, a Páneurópai Emlékmű a kőfejtő tetején, a Mithras-szentély, a virágosmajori kápolna, a kristálymúzeum, a kitelepítési emlékmű és a vízi telep. A Fertő tó magyar oldalán itt van egyedül kiépített strand. A települést a Fertő tó vízi kapujának is nevezik, mert innen indulnak a hajók Ausztriába. Fertőrákost kerékpáros határátkelő köti össze az ausztriai Fertőmeggyessel (Mörbisch).

Fertőrákos honlapja:
www.fertorakos.hu
www.fertorakosikirandulas.hu


Látnivalók

Kőfejtő
9421 Fertőrákos, Fő utca 1.
www.fertorakosikofejto.hu

Római katolikus templom
9421 Fertőrákos, Fő utca 119.
www.fertorakosikirandulas.hu/fertorakos/templom.html

Pellengér
9421 Fertőrákos, Fő utca 139.
www.fertorakosikirandulas.hu/fertorakos/pellenger.html

Püspöki kastély
9421 Fertőrákos, Fő utca 153.
www.fertorakosikirandulas.hu/fertorakos/kastely.html

Középkori városfal
9421 Fertőrákos, Fő utca 222.
www.fertorakosikirandulas.hu/fertorakos/varosfal.html

Páneurópai Piknik Emlékhely
Piuszpuszta
www.fertorakosikirandulas.hu/fertorakos/paneuropai_piknik.html

Mithras-szentély
9421 Fertőrákos, Meggyesi út
www.mithras.hu

Fertő tó
9421 Fertőrákos, Strand út
www.fertorakosikirandulas.hu/fertorakos/ferto_to.html