Breitenbrunn

  • Breitenbrunn am Neusiedler See
  • Breitenbrunn am Neusiedler See kútja
  • Borvidék
  • Történelmi pincesor
  • Szent Kunigunda-plébániatemplom és polgárházak
  • Breitenbrunn am Neusiedler See kikötője

Breitenbrunn - Fertőszéleskút - a Fertő tó északi partján fekszik, Purbach am Neusiedler See-től 5 km-re, Winden am See-től 2 km-re található. A település nevét a központban található kútról kapta, mert az első telepesek a 13. században a kút körül építették fel házaikat. Breitenbrunn most is őrzi a régi idők hangulatát. A Török-torony, a művész házak, a történelmi városközpont, a pincesor, a kápolnák és az út menti faragott kőkeresztek mind a múltat idézik.

A lakosság megélhetése évszázadok óta a bortermelésből származik. A történelmi pincesor látványpincéiben sok érdekeset tudhatunk meg a pincék funkciójáról, a nagy présekről, a bor feldolgozásáról és a szőlőművelésről. Megcsodálhatjuk a kádár szerszámait és történelmi boranalízisen vehetünk részt.

A falu nevezetessége a 16. században épült Török-torony, melynek az országútra néző ablakán az egyik védő kardot nyújt ki. A torony részben védelmi célra, részben a helyi igazságszolgáltatás számára épült. A bíró a torony bejáratáról hirdetett ítéletet, a bírói jogart kezében tartva. A Török-torony tövében lévő szégyenoszlophoz kötötték ki a bűnösöket, akiket a torony földszinti börtönébe zárták éjszakára, amelyet a népnyelv még ma is „kóter”-nek hív. A torony harangjai jelezték az ellenség közeledését vagy a tűzvészt, de előre jelezték a viharokat is, míg II. József be nem tiltotta, hogy a harangokat időjárásjelzésre használják. A 33 méter magas Török-toronyban múzeum működik, erkélyéről szép kilátás nyílik a környékre.

A 17. században épült Szent Kunigunda-plébániatemplom a történelmi városközpontban található. A templom mellett áll egy barokk Keresztkápolna. A községet 1786-ig védőfal vette körül, amelynek maradványai még ma is láthatók a templom környékén. Ha az ellenség túl nagy erővel támadta a települést, a lakosság alagutakon keresztül menekült ki a határba. A település központjában szép barokk polgárházakat csodálhatunk meg, amelyek közül több középkori eredetű.

A településtől egy 4 km hosszú úton keresztül jutunk le a Fertő tóhoz. A homokos és kavicsos strand nagy területen húzódik a vízparton. Modern gyerekjátszótér várja a kicsiket és nagyokat. Az 1000 m² alapterületű kemping a strand mellett található, amely a sátorozókat és a lakóautós vendégeket is egyaránt várja. A yachtkikötő 1000 hajó befogadására alkalmas és ezzel Európa legnagyobb yachtkikötőjeként tartják számon.

Breitenbrunn honlapja:
www.breitenbrunn.at


Látnivalók

Török-torony
7091 Breitenbrunn am Neusiedler See, Prangerstraße

Kút
7091 Breitenbrunn am Neusiedler See, Burgenland Strasse

Történelmi városközpont

Pincesor
7091 Breitenbrunn am Neusiedler See, Kellerring

Szent Kunigunda-plébániatemplom
7091 Breitenbrunn am Neusiedler See, Kirchengasse

Városfal

Kápolnák

Információs iroda

Naturpark- und Gästeinformation
7091 Breitenbrunn am Neusiedler See, Eisenstädterstr. 16.

Tourismusverband
7091 Breitenbrunn am Nesiedler See, Eisenstädterstr. 18.
www.breitenbrunn-neusiedlersee.at