• Jois
  • Jézus Szíve-plébániatemplom
  • Szőlőültetvények

Jois – Nyulas – a Fertő tó északi partján fekszik, Neusiedl am See-től 5 km-re, Winden am See-től 7 km-re. A települést nagy cseresznyéskertek övezik, a lakosok szőlő- és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak. Innen származik a szívcseresznye, amely a település zászlaját is díszíti. Minden év áprilisában a több ezer cseresznyefa miatt fehér virágba borul a táj. Ezért nevezik ezt a vidéket „cseresznyevirág régió”-nak.

Ennek a Fertő menti kicsi falunak két római katolikus temploma van, mert külön építettek maguknak templomot a magyar nyelvű katolikusok és külön a német nyelvűek. A régi – Szent György tiszteletére szentelt – templomot a magyarok építették a lerombolt román kori templom helyére. Főoltárát a soproni Szent Mihály-templomból hozták ide. Berendezése és központi hajójának harmóniája miatt Burgenland legszebb barokk templomai közé sorolják. A templom egyedülálló fekvése - a falu fölötti dombon - felejthetetlen panorámát nyújt az idelátogatóknak.

A német nyelvű katolikusok az 1800-as évek végén kezdték építeni a templomukat, amely az 1930-as években készült el. Ez a Jézus Szíve-plébániatemplom, amelyet a nácik által megölt Dollfus osztrák kancellár emlékének szenteltek. Ez a templomhegy lábánál álló neoromán bazilika-templom ellentéte a templomhegy tetején álló barokk templomnak.

A Hauptplatz – Fő tér – a mai település legrégebbi része. Ez a szép nagy, nyugodt tér tele van fákkal és virágokkal, melynek közepén egy modern kút található. Ezen a központi téren tartják a falu rendezvényeit.

A falumúzeumban megismerkedhetünk a település múltjával. Megtudhatjuk, hogyan éltek itt az emberek, hogyan épültek a templomok, láthatunk egy korabeli osztálytermet 1938-ból, relikviákat nézhetünk meg a több mint 100 éves tűzoltó egyesülettől.

A szőlőművelés nagy hagyományokkal bír Jois-ban, ahol napjainkban 420 hektáron művelnek szőlőt. Az itt termesztett fajták a Rizling, a Zöld Veltelini, a Burgundi, a Chardonnay, a Sauvignon Blanc, a Tramini, a Zweigelt, a Kékfrankos, a Merlot és a Cabernet Sauvignon. A joisi borút 10 állomását felkeresve megismerhetjük a vincellérek munkáját és rövid leírások mutatják be az itt termelt legfontosabb borfajtákat. Minden egyes állomást egy speciális fémből készült felnagyított borospohár jelez, amely kedvelt fotómotívum az idelátogató vendégek körében.

A település közelében található fürdőtó kellemes kikapcsolódást és felüdülést nyújt a vendégeknek. A yachtkikötő 200 hajó befogadására alkalmas. Az átlagban másfél méter mélységű víz, a napsütéses napok magas száma, valamint a kedvező széljárás miatt a Fertő tó a vitorlázók és a szörfösök kedvelt helye. A településen kipróbálhatjuk a golfozást, a horgászást, a teniszezést és a lovaglást is. A környéket kerékpártúrával vagy gyalogtúrával is felfedezhetjük.

Jois honlapja:
www.jois.info


Látnivalók

Szent György templom
7093 Jois, Kirchberggasse

Jézus Szíve-plébániatemplom
7093 Jois, Untere Hauptstraße

Fő tér

Falumúzeum (Ortskundliches Museum Jois)
7093 Jois, Untere Hauptstraße 23.

Borút

Információs iroda

Tourismusverband
7093 Jois, Untere Hauptstraße 23.
www.jois.info