Neusiedl am See

  • Kálváriahegy
  • Neusiedl am See
  • Utcakép
  • Tábor
  • Neusiedl am See
  • Pincesor

Neusiedl am See – Nezsider – a Fertő- tó északi partján fekszik, Joistól 5 km-re, Weiden am See-től 3 km-re. A település sok érdekes látnivalót tartogat az idelátogató vendégek számára.

A 7000 lakosú kisváros Fő utcája nagyon hosszú, ezért két részre osztották: Obere Hauptstrasse – Felső Fő utcára – és Untere Hauptstrasse – Alsó Fő utcára. A Fő utca és a Fő tér házai a 17-18-19. században épültek. A hagymakupolás plébániatemplomot Szent Miklós püspök – a halászok védőszentje– és Szent Gallus misszionárius tiszteletére emelték. Főoltára az 1700-as években készült, melyen megörökítették a korabeli Nezsider látképét. A templomban látható a "halász- szószék", melynek kosara hajó formájú, innen kapta az elnevezését. Neusiedl am See evangélikus temploma a Seestrasse-n található. A Kálváriahegyre vezető út közben különleges növényeket fedezhetünk fel.

A Tábor a település fő útja fölötti Wagram-magaslaton áll. Sokáig a római korból származó őrtoronynak hitték. A későbbi kutatások szerint a királyi vár lakótornyának maradványa, melynek falai 3 méter vastagok. A Tábor-dombról az őrök füstjelekkel riasztották a környéket a török veszély idején. Érdemes felkeresni, mert tetejéről csodálatos kilátás nyílik a városra és a Fertő tóra.

A városkából több töltésút vezet ki a vízpartra. A Seemuseum – Tómúzeum – a Fertő tó növény- és állatvilágát mutatja be. Egy korabeli monda szerint a tó akkor keletkezett, amikor két szívtelen legény megtagadta egy szomjas öreg vándor kérését. Nem adtak neki inni, inkább kiöntötték kulacsukból a vizet a földre. A következő éjszaka elborította az ár az egész vidéket, így keletkezett a Fertő tó.

A Fertő tavat a bécsiek tengerének is nevezik, mert régóta a bécsiek kedvelt hétvégi kirándulócélpontja. 1927-ben nyitották meg itt a tófürdőt a vendégek számára, melynek füves partja fákkal tarkított. Játszótér, gyerekmedence, csúszda és homokozó várja a kicsiket. A nagyobbak strandröplabdázhatnak, kosarazhatnak, szörfözhetnek, vitorlázhatnak, csónakázhatnak. Sétahajózásra is van lehetőség, amely kedvelt a családok körében.

A sport- és élményfürdő (Hallenbad) egész évben időjárástól függetlenül nyújt kikapcsolódási lehetőséget. 25 m hosszú fedett úszómedence, kültéri medencék, sodrócsatorna és masszázsrészleg, valamint szaunarészleg fogadja az idelátogatókat. A legkedveltebb attrakció az 50 méter hosszú és a 100 méter hosszú óriáscsúszda, amely szinte egész évben használható. Nyaranta sok vendég keresi fel a kültéri medencékhez kapcsolódó füves strandot, ahol a sok fa miatt napos és árnyékos részek közül választhatnak a fürdővendégek.

A település lakosainak hosszú ideig egyetlen bevételi lehetősége a szőlőtermesztésből származott. Már a középkorban is sok közép-európai országba szállították innen a bort. Tipikus fehérborfajták a Chardonnay, a Rizling és a Fehér Burgundi. A vörösborok közül megtalálható itt a Zweigelt, a Kékfrankos és a St. Laurent. A különböző pincészetekben borkóstolókon és pincelátogatáson is részt vehetünk.

Neusiedl am See honlapja:
www.neusiedlamsee.at


Látnivalók

Plébániatemplom (Hl. Nikolaus und Gallus)
7100 Neusiedl am See, Kirchengasse

Evangélikus templom (Evangelische "Vater unser" Kirche)
7100 Neusiedl am See, Seestraße 30.

Kálváriahegy (Kalvarienberg)
7100 Neusiedl am See, Kalvarienbergstrasse

Tábor
7100 Neusiedl am See, Taborweg

Múzeumvasút (Museen Museumeisenbahn Bahnhof Bad Neusiedl)
7100 Neusiedl am See, Seestraße 18.

Információs iroda

Tourismusverband Neusiedl am See
7100 Neusiedl am See, Untere Hauptstrasse 7.
www.neusiedlamsee.at