• Gols
  • Cégér
  • Gols szőlőültetvényei

Gols – Gálos – Mönchhoftól 4 km-re, valamint Weiden am Seetől is 4 km-re fekszik a Fertő tó északkeleti partján. A település egy nagy kiterjedésű bortermelő vidék közepén található, amely évszázadok óta a helyi borkultúra központja.

Gols a középkorban megerősített hely volt, amelyben két templomot is építettek. Az eredetileg román-kori Szent Jakab-plébániatemplom a Fő-téren áll, melynek falai támpilléresek. Az evangélikus templom szószéke és oltárképe különösen érdekes.

A településen az evangélikus gyülekezetnek korábban csak imaháza volt, majd 1818-ban felépült az evangélikus templom. A középkori oltárkép egy Dürer-metszet alapján készült, amely a három napkeleti király hódolatát ábrázolja.

Gols még ma is őrzi az egykori vincellér település báját, amely Észak-Burgenland legjelentősebb szőlőművelő települése. A több mint 4 hektáros községnek majdnem a fele szőlőültetvény, a lakosság 50 % -a foglalkozik szőlőműveléssel.

A borkedvelők központi kiállítóterme a Borkultúra Háza, amelyet a falu legöregebb épületében alakítottak ki. Ez egy tipikus burgenlandi parasztház hosszú udvarral, amelyet megmentettek az utókor számára. Kulturális kiállításokat és rendezvényeket tartanak benne. Az eredeti borospincében 100 borász 400-féle bora közül válogathatnak az idelátogató vendégek. A lajtamészkőből kirakott hangulatos boltíves pince a legjobb helyszín az itt kiállított borok számára.

A községben szobrot állítottak annak a soproni uradalmi intézőnek, aki megmentette a fertői szőlőket a filoxérától azzal, hogy amerikai szőlőoltványokat telepített a fertőzött ültetvények helyére.

A golsi élményfürdő kristálytiszta vize és gazdag kínálata minden látogatónak felüdülést hoz. A családbarát fürdő májustól szeptemberig várja a vendégeket. Kézilabdapálya, focipálya, kötél-mászóka, egy 43 méter hosszú csúszda, 25 méter hosszú úszómedence, gyerekmedencék 3 csúszdával, pingpongasztal és egy nagy sportpálya fogadja az idelátogató vendégeket. A nagy füves napozó területén is vannak játszóhelyek a gyerekek részére.

Gols honlapja:
www.gols.at


Látnivalók

Szent Jakab-plébániatemplom
7122 Gols, Hauptplatz

Borkultúra Háza
7122 Gols, Hauptplatz 20.

Cukrászati kiállítás
7122 Gols, Hauptplatz

Evangélikus templom
7122 Gols, Obere Hauptsrasse

Információs iroda

Tourismusverband
7122 Gols, Hauptplatz 20.
www.gols.at