• Oggau am Neusiedler See
  • Hangulatos házak
  • Plébániatemplom
  • Magánkikötő

Oggau a Fertő tó nyugati partján helyezkedik el, Rusttól 4 km-re, Donnerskirchentől 7,5 km-re fekszik. Oggau Ausztria legrégibb vörösborral foglalkozó települése. A meleg klíma és a termékeny talaj miatt első osztályú szőlő terem itt. Az oggaui Kékfrankos világszerte ismert és keresett.

A falu jelképe egy kb. 60 méter magas mészkőszirt, a Hölzelstein, melynek közvetlen közelében számos ritka és veszélyes állat- és növényfaj él. Ezért kapta meg ez a hely a "kiemelten védett élőhely Ausztriában" címet.

A falu fő utcáján jellegzetes népi építészeti emlékeket, ún. üstökös tetejű házakat láthatunk. Nevüket onnan kapták, mert a tetejük messze előrenyúlik az oromvonal elé és fölé bukik előre. Valószínűleg esővédő funkciója volt az ilyen tetőknek.

A fő utcán találjuk a középkori alapokra épült római katolikus plébániatemplomot is, amelynek védőfalai a mai napig teljes épségben megmaradtak. A községet is fallal vették körül a 17. században, amelyből napjainkban már csak néhány bástyaomladék látható a belvárosban.

A település állandó ellenfele a szomszédos Rust volt, amellyel évszázadokon keresztül rossz viszonyban állt. Ennek oka az volt, hogy a két község szőlői és nádasai határosak voltak egymással. Emiatt hol a szőlősgazdák, hol a nádtermelők ellenségeskedtek egymással. Utoljára 1866-ban csapott össze Oggau és Rust férfi lakossága. Miközben Oggau lakosai körmenetet vezettek a Rozália-kápolnához addig a rustiak megkezdték a Fertő-partjáról elszállítani az Oggau lakosai által levágott nádat. Amikor az oggauiak a dombról ezt észrevették, elszállt az ájtatosságuk és lerohantak a tóhoz, ahol véres verekedés kezdődött a két falu lakosai között. Az ügy a bíróság előtt ért véget.

Oggau honlapja:
www.oggau.at


Látnivalók

Hölzelstein

Plébániatemplom
7063 Oggau am Neusiedler See, Hauptstraße 63.

Információs iroda

Tourismusverband
7063 Oggau am Neusiedler See, Hauptstraße 52.
www.oggau.at