• Rust, Fő-tér
  • Halász-templom
  • Hajó
  • Rust a gólyák városa
  • Fertő tó

Rust a Fertő tó nyugati partján található, Mörbischtől 5,5 km-re és Oggautól 4 km-re fekszik. Az egykori történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa volt. A kisváros festői központja műemléki védettséget élvez. Az egykori polgárházak reneszánsz vagy barokk stílusúak. Jellegzetességük a zárt erkély, a kőkeretes ablakok és a falba épített fülke. A városháza előtti téren álló díszkút tetején a kétfejű sast láthatjuk a magyar koronával. A városháztér nevezetes épülete a Városháza és az úgynevezett" Isten szeme-ház".

A település evangélikus temploma az 1700-as évek végén épült klasszicista stílusban. A háromszintes neobarokk torony a 19. század végén készült el.
A városka legrégebbi műemléke a Halász-templom, amely a Fő tér feletti dombon magasodik. A Halász-templom három részből áll: a Pongrác-kápolnából, a Mária-kápolnából és a kettőt összekötő főhajóból. A templomot a törökök támadásai ellen fallal vették körül.

A római katolikus plébániatemplom az evangélikus hívek megbízásából épült az 1650-es években. 20 évvel később a templomot elfoglalták a katolikusok, majd 10 év múlva végleg a katolikus gyülekezeté lett. A templom főoltárképe a Szentháromságot ábrázolja. A templom tornyán két szintes kőkorlátos erkélyt láthatunk. Az iskolát teljesen hozzáépítették a templom épületéhez.

A Fő utca utolsó háza - a tó felé haladva - a Seehof, amely egy ideig városházaként működött, majd kaszárnyának használták, ezután iskola lett. Ebben az épületben működik napjainkban a házasságkötő terem, valamint az Osztrák Borakadémia helyi tagozata, amely szemináriumokat, konferenciákat és továbbképzéseket rendez itt.

A városka régóta híres kitűnő boráról. Az itt termesztett szőlőt a nap sugarai közvetlenül, vagy a tó vizéről visszaverődve érlelik reggeltől estig. A bortermelők 1524-ben kapták meg a jogot, hogy a palackjaikat "R" betűvel jelzett dugóval zárják le. Ez azt jelentette, hogy a palack ruszti bort tartalmaz. A legnagyobb ínyencek asztalára is került belőle, még a Titanic luxusgőzös itallapján is szerepelt.

Ruszt a gólyák városa is. Ezen a területen a fehér gólyák rendkívüli védelem alatt állnak. A város címerében is szerepel gólya. A műemlék házak kéményein számtalan gólyafészket láthatunk, ahol a nyári hónapokban 50-70 gólya kelepel. Néhány éve 3 gólyacsalád úgy döntött, hogy itt marad télire is. A rusztiak gondjukat viselik a zord hónapokban, így télen is jó soruk van. A késő ősszel és kora tavasszal idelátogató vendégek nem győznek ámulni, hogy itt még ilyenkor is látni gólyát.

A törökök támadásai ellen a várost is körülvették városfallal. A városfalmaradványokkal sok helyen találkozhatunk a belvárosban. Néhol a fal köré épültek a házak, másutt a ház egyik fala a városfal, de több helyen szabadon is látható. A régi városkapu teljes épségben megmaradt a városháztér keleti végénél.

A városkapun áthaladva egy rövid sétával elérkezünk a Fertő tóhoz, melynek partján egy hatalmas füves játszótér várja a gyerekeket érdekes játékokkal.

Rust honlapja:
www.rust.at


Látnivalók

Történelmi belváros

Evangélikus templom
7071 Rust, Conradplatz 4.

Halász-templom (Fischerkirche)
7071 Rust, Rathausplatz 16.

Városháza
7071 Rust, Conradplatz 1.

Isten szeme-ház
7071 Rust, Conradplatz

Katolikus templom
7071 Rust, Kirchengasse

Seehof
7071 Rust, Hauptstraße 31.

Kremayrhaus
7071 Rust, Conradplatz 2.
www.rust.at/index.php/kremayrhaus.html

Művészet háza (Kunsthaus)
7071 Rust, Kirchengasse 9.
www.kunsthausrust.at

Városfal

Információs iroda

Tourismusverband
7071 Rust, Rathaus-Conradplatz 1.
www.rust.at