Donnerskirchen

  • Donnerskirchen
  • Szent Márton plébániatemplom
  • Vincellér-udvar
  • Pellengér
  • Borvidék

Donnerskirchen - Fertőfehéregyháza -  a Fertő tó nyugati partján fekszik, Purbachtól 4,5 km-re, Oggautól 7,5 km-re. A település a Lajta-hegység lábánál és a Fertő tó között elterülő cseresznyevirág régióban található. A cseresznyevirágzás ünnepe - Japánhoz hasonlóan - a legkedveltebb népünnepélyek egyike az egész országban. Donnerskirchen körül tavasszal több tízezer cseresznyefa virágzik és hófehér - rózsaszín virágszirom-ruhába öltözteti a tájat. A templomdombról felejthetetlen kilátás nyílik a több ezer virágzó cseresznyefával díszített vidékre.

A Szent Márton plébániatemplomot a falu fölötti dombra építették egy gótikus templom maradványainak felhasználásával. Az épületbelsőt díszítő falfestményeken két magyar király - Szent István és Szent László - alakját fedezhetjük fel. A templom egykori három harangját az I. világháborúban beolvasztották. A magaslaton álló templomhoz egy 14 stációból álló keresztút vezet fel, melyet egy helyi kőfaragó készített el a Lajta-hegységben található mészkőből.

A település másik temploma a Nepomuki Szent János templom, amelyet a templomhegy lábánál, az Esterházy család udvarházával szemben találunk. Ezt a kis templomot azért emelték a falu Fő utcáján, hogy a hétköznapi miséket itt tudják tartani a híveknek. Főoltárán Szent István és Szent László szobra látható.

A Fő utca 57. szám alatt találjuk az ún. Vincellér-udvart, amely egy négyszárnyú, tornyos kétszintes kastély. Ez a kastély egy középkori udvarház maradványainak felhasználásával épült és egykoron az Esterházy család tulajdona volt. Napjainkban egy helyi borgazdaság működik falai között. A kapualjban felállított ősi faprés és a hangulatos belső udvar izgalmas látnivalókat nyújt az idelátogató vendégek részére.

Sétánk során a Fő utcán egy eredeti épségben megmaradt pellengért láthatunk, amelyet 1660-ban állítottak. Oldalából egy kardot tartó kéz nyúlik ki, amely a pallosjogot jelzi. A láncon lógó kőgolyó az önálló bíráskodás jogát jelképezi.

Donnerskirchen nem rendelkezik a Fertő tó partján stranddal, mégis van lehetőségünk fürdésre a településen. Egy szép fekvésű, fákkal szegélyezett strand várja a fürdés szerelmeseit. Füves napozóhelyek, gyerekjátszótér, élménymedence, 40 méteres csúszda, gyerekmedence, mini golfpálya, teniszpálya és kézilabdapálya várja a vendégeket. A strandhoz egy zárt kemping is tartozik, amely 50 beállóhellyel rendelkezik.

Donnerskirchen különleges szabadidőajánlata a lámakaraván. A lámák nyugodt, intelligens állatok és kíváncsiak, mint a gyerekek. Ha a Lajta-hegységbe, vagy a szőlőskertekbe szeretne kirándulni, ideális kísérő, mert legalább 30 kg csomagot tud szállítani és a gyerekek is el tudják vezetni.

Donnerskirchen bortermelő falu, a burgenlandi borvidék része. A Lajta-hegység, a pannon klíma, a Fertő tó, mint hőmérséklet kiegyenlítő, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy kiváló borok teremjenek itt. A térség legjellemzőbb fajtái a Zöld Veltelini, a Fehér Burgundi, a kék Zweigelt és a Kékfrankos. A borbarátok kedvükre kóstolhatnak és vásárolhatnak a helyi borosgazdák pincéiben, a borkimérésekben és a vinotékákban.

Donnerskirchen honlapja:
www.donnerskirchen.at


Látnivalók

Szent Márton plébániatemplom, keresztút
7082 Donnerskirchen

Nepomuki Szent János templom
7082 Donnerskirchen

Vincellér-udvar
7082 Donnerskirchen, Hauptsrasse 57.

Pellengér
7082 Donnerskirchen, Prangergasse

Információs iroda

Tourismusverband Donnerskirchen
7082 Donnerskirchen, Hauptstraße 29.
www.donnerskirchen.at