• Esterházy-kastély Eisenstadt
  • Gloriett az Esterházy-kastély parkjában
  • Kálvária-hegy

Eisenstadt Soprontól 23 km-re, St. Margarethentől 9 km-re fekszik. A Lajta-hegység lábánál fekvő település Ausztriában a legkisebb tartományi főváros. Eisenstadt az Esterházy hercegek régi lakóhelye, itt vált világhírűvé Joseph Haydn, aki az Esterházy család udvari zeneszerzője és zenekarának vezetője volt. Ezért nevezik Eisenstadtot Haydn városnak.

A Haydn-ház a híres zeneszerző egykori lakóháza, amely ma múzeumként működik. Állandó és időszakos kiállítások mutatják be 300 év zenei történetét.
A Haydn-templom, más néven a "Szűz Mária látogatása" zarándoktemplom I. Esterházy Pál herceg tervei alapján készült. A templom érdekessége az 1797-ből való Haydn-orgona, ami még napjainkban is működik és amin egykor Haydn is játszott. Ez a templom a világ egyik legnagyobb temploma, ami Kismarton jelképévé vált.

A templomhoz építve magasodik a Kálváriahegy, amelynek csodatévő kegyképét évente sok zarándok keresi fel. A Haydn-templom alatt található a Haydn-mauzóleum, amely a híres zeneszerző méltó nyughelye. Joseph Haydn-t halála után Bécsben temették el, majd később szállították át ide Eisenstadtba.
Az Esterházy-kastély Burgenland egyik legjelentősebb turisztikai célpontja. A kastély ékköve a Haydn-terem, amely korábban díszterem volt. Mai elnevezését onnan kapta, hogy Joseph Haydn számos művét Kismartonban szerezte és ebben a teremben mutatta be. A kastélyban található Haydn-terem a legszebb és az egyik legjobb akusztikájú koncertterem a világon.

A "Hercegnői lakosztályok" című kiállítás 3 Esterházy hercegné életét mutatja be. A kastély 300 éves építéstörténetét "az Esterházy-kastély fénypontjai" című kiállításon ismerhetjük meg. Az Esterházy-kastély pincéjében található Bormúzeum Ausztria legnagyobb bormúzeuma.

A kastély mögött 50 hektáros park húzódik, amelyben 4 tó és sok különleges növény található. A parkban érdemes felkeresni a Leopoldina-templomot, az egykori Pálmaházat és a Gloriettet.

A Szent Márton-dóm Eisenstadt és az egyházmegye legfőbb temploma, amely nevét Szent Mártonról kapta, aki Burgenland védőszentje. A templomba lépve valamennyi képzőművészeti stílust megtaláljuk.

A Ferences templomot Kanizsai János egri püspök alapította. A templomhoz kapcsolódó kolostorban megnézhetjük az Egyházmegyei Múzeum kiállításait. A kolostorhoz csatlakozó sírkápolna 1705 óta az Esterházy család nyughelye, amit a soproni Storno Ferenc készített.

A Városháza épülete 1560-ból származik, amelyet a Fő utcán találunk. Az épületen három erkély látható. A középső - szögletes - erkélyen egy napórát és a város címerét figyelhetjük meg. Az ablakok vonalában freskók díszítik az épületet.

Az Esterházy Élménybirodalom különleges rendezvényekkel várja az idelátogatókat!

Eisenstadt honlapja:
www.eisenstadt.gv.at
www.eisenstadt-tourismus.at


Látnivalók

Haydn-ház
7000 Eisenstadt, Joseph Haydn-Gasse 19-21.
www.haydnhaus.at

Haydn-templom
7000 Eisenstadt, Joseph Haydn-Platz 1.
www.haydnkirche.at

Kálváriahegy
7000 Eisenstadt, Kalvarienbergplatz

Haydn-mauzóleum
7000 Eisenstadt, Joseph Haydn-Platz 1.

Esterházy-kastély
7000 Eisenstadt, Esterhazyplatz 5.
esterhazy.at

Kastélypark
7000 Eisenstadt, Schlosspark

Szent Márton-dóm
7000 Eisenstadt, Domplatz

Ferences templom
7000 Eisenstadt, Joseph Haydn-Gasse

Városháza
7000 Eisenstadt, Hauptstraße 35.
www.eisenstadt.at

Információs iroda

Eisenstadt Tourismus
7000 Eisenstadt, Hauptstraße 35.
www.eisenstadt-tourismus.at