• Mönchhof
  • Szent Magdolna-plébániatemplom
  • Skanzen
  • Mönchhof és a bor
  • Mönchhof pincéi

Mönchhof – Barátudvar – a Fertő tó keleti partján Golstól 4 km-re, Frauenkirchentől 6 km-re fekszik. A betelepített ciszterciták szőlő- és borgazdaságot létesítettek itt. Amikor a barátok már nem győzték a munkát, gyalogmunkásokat vettek fel, akiknek házakat építettek, így bővült a falu.

A falu egyik látványossága a fallal körülvett Szent Magdolna-plébániatemplom. A mai templom egy középkori templom helyén épült fel. A barokk berendezés legszebb darabja a szobrokkal díszített főoltár. A templom patrónusának – Magdolnának – a képét Martino Altomonte festette. Országszerte ismert a cisztercita apácák irányítása alatt álló helyi vízgyógyintézet, ahol a Kneipp-féle gyógymódot alkalmazzák.

A település fő attrakciója a Skanzen – egy kicsi falu a nagy faluban. 35 házat és pajtát láthatunk itt, amelyek őrzik az egykori népi építészeti szokásokat. Ez a falumúzeum bemutatja hogyan élték mindennapjaikat, mivel foglalkoztak, hogyan ünnepeltek a település egykori lakói. Megcsodálhatunk egy korabeli fogadót, az iskolát, a templomot, a mozit, a tűzoltóállomást, a kézművesek műhelyeit, a tejházat, a malmot, a csendőrőrsöt és még az egykori tömlöcbe is benézhetünk.

Mönchhof és környéke Ausztria egyik legrégebbi bortermelő vidéke, ahol 650 hektáron termesztenek szőlőt. A kelták honosították meg a parndorfi dűlőkön a szőlőtermesztést. A rómaiak idején tovább virágzott a borkultúra. Amikor a heiligenkreuz-i ciszterciták birtokába került Mönchhof királyi adományként, a barátok nagy fellendülést hoztak a helyi szőlőtermesztésben. A vidék legjellegzetesebb fehér borai: a Zöld Veltelini, a Rizling és a Fehér Burgundi. A vörösbor fajtái a következők: a Zweigelt és a Kékfrankos. A településnek van egy hangulatos pincesora, ahol ősszel a borünnep során ezeket a föld alatti pincéket meglátogathatjuk és megkóstolhatjuk az újbort is.

Mönchhof honlapja:
www.moenchhof.at


Látnivalók

Szent Magdolna-plébániatemplom
7123 Mönchhof, Kirchenplatz 1.

Skanzen
Dorfmuseum Mönchhof, 7123 Mönchhof, Bahngasse 62.
www.dorfmuseum.at

Pincesor

Információs iroda

Tourismusverband
7123 Mönchhof, Kirchenplatz 11a.
www.moenchhof.at