• A hidegségi körtemplom
  • Kereszt

Hidegség a Fertő tó déli partján, Fertőboztól 4 km-re, Fertőhomoktól 5,5 km-re fekszik. A település a nevét egy hideg vizű forrásról kapta, amely a "Dézsma Pincében" ered. Ez a jóvízű forrás látta el a falu lakosságát ivóvízzel évszázadokon keresztül. A forrás vize napjainkban is ott csörgedezik a házak között. A település központjában kialakított téren a díszkútnál kóstolhatjuk meg a forrás vizét, amelyet egy kőből kirakott lépcsős lejárón tudunk megközelíteni. A hidegségi kút a turisták egyik kedvenc pihenőhelye.

A falu fölötti dombon álló templom különösen értékes műemlék. A hidegségi Szent András római katolikus templom Nyugat-Magyarország egyik kiemelkedő látnivalója. Az épületet a 12. században emelték, amely kívül négyszögletű, belül pedig kör alaprajzú. A Szent András-templom az itt álló román kori körtemplom bővítésével, meghosszabbításával és a kősisakos barokk torony építésével nyerte el mai alakját. Külső falai egyszerűek és dísztelenek, belső freskói a 12. és a 17. századból származnak. A templom tetején egy vaskakast láthatunk. Ez azt jelzi, hogy a község lakói a 16-17. században az evangélikus hitet vallották. A templom mellett találjuk a község temetőjét.

A falu lakosainak jelentős része horvát nemzetiségű, akiket a Rákóczi-szabadságharc után telepítettek ide a Szerémségből.

Hidegségen a lakosok zöldségtermesztéssel foglalkoztak, mert a vízparti környezet ehhez kedvező feltételeket biztosított. Az itt termelt sárgarépa, petrezselyem, hagyma és paradicsom keresett áru volt Sopronban, Győrben, Moson és Vas megyében, de még Ausztriában is.

Hidegség honlapja:
www.hidegseg.hu


Látnivalók

Hidegségi kút

Szent András-templom
9491 Hidegség, Templom-domb
www.hegykoikirandulas.hu/hegyko/hidegseg_szent_andras_templom.html