• Purbach am Neusiedler See
  • Török-kapu
  • Városfal ágyúval
  • Nikolauszeche
  • Szent Miklós templom
  • Purbach am Neusiedler See pincéi

Purbach am Neusiedler See - Feketeváros - a Fertő tó nyugati partján fekszik, Breitenbrunntól 4,5 km- re, Donnerskirchentől 4,5 km- re, a „cseresznyevirág régió” szívében. Áprilisban 1000 cseresznyefa borítja fehér sziromruhába a vidéket. Purbach a középkorban a környék legnagyobb és legjobban védett vára volt, amelyet vizes árkok és sáncok vettek körül. A törökök mégis többször lerombolták, a várost pedig felgyújtották. Azért nevezték el Feketevárosnak, mert a törökök kiverése után nem maradt belőle más, csak a fekete üszkös romok.

Az egykori várba három kapun lehetett bejutni: a Török-kapun, a Ruszti-kapun és a Brucki-kapun. Ezek közül a legjelentősebb a Török-kapu volt, amelyhez kétemeletes lőréses erődítményt kapcsoltak. A kapuk fölött napjainkban is látszanak azok a csigák, amelyekkel mozgatták a felvonóhidat és bezárták a kapukat, ha ellenség közeledett. A városmagot körülvevő, bástyákkal megerősített városfal legnagyobb része napjainkban is látható. A kapukat ma is használják, ezeken keresztül lehet gyalogosan vagy autóval bejutni az óvárosba. A Purbachban látható történelmi városmagot körbevevő, lőréses falak Burgenland legépebben megmaradt városfalai.

Az óvárosba belépve úgy érezzük, mintha időutazáson vennénk részt. Bármerre nézünk, úgy tűnik, mintha egy középkorban játszódó film díszletei közé kerültünk volna. Boltíves kapualjak, apró kőkeretes ablakok, erődítményszerű házfalak, kis kápolnák a házak oldalában, egy kút a városfalakon belül és egy patak, amely hol elbújik, hol előtűnik a házak között kígyózva, hogy keresztülszelje a városkát.

Az óváros legszebb épülete a" Nikolauszeche ", amelyet egy kis téren találunk a patak partján. A 16. században épített ház kőkeretes kapubejárata, díszes ablakkeretei, a falfülkékben látható szobrok remek fotótémát kínálnak az idelátogató vendégeknek. A szájhagyomány szerint imaház vagy kolostor működött a falai között. A legvalószínűbb feltételezés szerint az apátsági birtok jószág-igazgatósága működött az épületben. Az eredeti belső berendezést megtartották, napjainkban vendéglátóhelyként működik.

A település központjában álló római katolikus templomot Szent Miklós tiszteletére emelték, aki a hajósok védelmezője. A fallal körülvett templom egy középkori templom helyén áll, körülötte húzódik a temető. 53 méter magas tornyát Burgenland második legmagasabb tornyaként tartják számon. A harangszoba magasságában a kőkorlátos erkélyről figyelték az őrök a vidéket. A barokk templom főoltárképét a soproni Dorffmeister István festette Esterházy Miklós herceg megbízásából, amely Szent Miklóst ábrázolja egy Fertő tavi szerencsétlenségnél.

Purbach am Neusiedler See neve szorosan összefonódik a törökökkel. Az óvárost körülvevő erődfal a török támadások ellen épült, a központba a Török-kapun keresztül jutunk be, a város leghíresebb embere pedig egy török katona. Ki volt ez a legendás török? A hagyomány szerint Kőszeg ostroma idején egy portyázó török csapat Purbach felé indult. Erre a hírre a lakosok elmenekültek a városból. Mivel az ideérkező törökök nem találtak senkit, nyugodtan megdézsmálták a kamrákat és a borospincéket. Az egyik török katonának annyira ízlett az itteni bor, hogy berúgott tőle. Gondolta pihen egy kicsit és elaludt. Míg ő aludt, a társai elmentek. Később, mikor felébredt, látta, hogy egyedül maradt a csapatból. Mivel a portyázó csapat elment a városból, a lakosok visszajöttek házaikba. Az itt maradt török elbújt egy házban és úgy gondolta, hogy éjjel majd a kéményen keresztül megszökik. Mikor a ház népe nyugovóra tért, a török felmászott a kéménybe, hogy kijusson a házból. Csakhogy amikor kidugta a turbános fejét a kéményen az éber éjjeliőrök észrevették és fellármázták a többieket. Így a török nem tudott elmenekülni. A város elöljárói hosszas tanácskozás után megkegyelmeztek neki és megengedték, hogy itt maradjon köztük, aki megkeresztelkedett és a ház urának szolgálatába szegődött. Miután meghalt a török, házigazdája egy szobrot állíttatott neki, amelyet házának kéményére helyeztetett. Azóta is ott látható a szobor a Törökpince kéményén.

Purbach is bortermelő városka. Ha a Török-kapun keresztül jövünk ki az óvárosból, rögtön szembetaláljuk magunkat a leghosszabb pincesorral. A patak két oldalán 50 pince sorakozik egymás mellett az óváros közelében. Az első pincéket az 1850-es években építették a föld alá. Ezeket terményraktárnak, borospincének és borozónak használták. A pincék funkciója ma sem változott, de a legtöbbjüket már borozónak használják. Áprilistól októberig a pincesoron bárki megízlelheti a híres purbachi borokat.

Purbachban - Solarwarmbad - a melegvizű fürdő májustól szeptemberig várja a vendégeket. A 35 méter hosszú csúszdával rendelkező medence vizét napelemekkel melegítik. 33 méter hosszú úszómedencéje, sodrómedencéje, nagy füves napozótere, gyerekmedencéje és strandröplabda pályája kiváló szórakozási és pihenési lehetőséget kínál felnőttnek és gyereknek egyaránt.

A Purbachba látogató vendégeknek ezen felül lehetőségük nyílik vitorlázni, kerékpározni, gyalogtúrát tenni, horgászni, golfozni, teniszezni, lovagolni, szörfözni, csónakázni, kenuzni, kajakozni és vízibiciklizni. A yachtkikötő 100 hajó befogadására alkalmas.

Purbach honlapja:
www.purbach.at


Látnivalók

Történelmi városközpont

Török-kapu, Ruszti-kapu, Brucki-kapu

Városfal

Nikolauszeche
7083 Purbach am Neusiedler See, Bodenzeile 3-7.

Törökpince a legendás törökkel
7083 Purbach am Neusiedler See, Schulgasse 9. (A török látható a Türkenstraße 9. felől)

Történelmi pincesor
7083 Purbach am Neusiedler See, Zentrum

Szent Miklós templom
7083, Purbach am Neusiedler See, Kirchengasse

Információs iroda

Tourismusverband Purbach
7083 Purbach am Neusiedler See, Hauptgasse 38.

Haus am Kellerplatz
7083 Purbach am Neusiedler See, am Kellerplatz 1.
www.haus-am-kellerplatz.at