• Széchenyi-kastély
  • Szobor a Széchenyi-kastélyban
  • Hársfasor

Nagycenk a Fertő tó déli partja közelében fekszik, Balftól 7 km-re, Fertőboztól 3 km-re, Hidegségtől 3 km-re. Az Ikva és az Aranypatak összefolyásánál fekvő település két egymás melletti falu - Kiscenk és Nagycenk - egyesítésével keletkezett. A látogatók többsége a falut egykori lakója - Széchenyi István -  miatt keresi fel.

Nagycenk legfőbb nevezetessége a Széchenyi-kastély, amely a falu nyugati részén található egy szép park közepén. A főépületben rendezték be Magyarország legnagyobb alapterületű emlékmúzeumát  - a Széchenyi István Emlékmúzeumot - , ahol a látogatók megismerkedhetnek a teljes Széchenyi - életművel.

A kastély főkapujával szemben indul a 2600 méter hosszú híres hársfasor, amelyet Széchényi Antal felesége - Barkóczy Zsuzsanna - telepített. Napjainkra 450 hársfa maradt fenn abból a  645 fából, amelyet  a 18. század közepén ültettek el. Ha végigsétálunk a természetvédelem alatt álló Hársfasoron, a fiatalon elhunyt Erdődy Hanna – Széchenyi Béla felesége – vörös gránit síremlékét pillanthatjuk meg.

A Széchenyiekre emlékeztet a község temploma is, amely a Széchenyi téren áll. A Szent István templomot Széchenyi István özvegye építtette. A templommal átellenben van a temető, benne a Széchenyi-sírbolt, amely nemzeti zarándokhely. A barokk temetőkápolna kriptájában 48 családtag nyugszik, Széchenyi István sírját mindig virágok és koszorúk borítják. A templom előtti téren találjuk Széchenyi István szobrát.

A kastély közeléből indul Magyarország első múzeumvasútja, ahol a szolgálatot gyerekek látják el. A múzeumvasút melletti mozdony-skanzenben megismerhetjük a magyar kisvasutak múltját.

Nagycenk rendezvényei közül kiemelkedik a Majális, a Hársfa Fesztivál, a Nagycenki Művészeti és Szüreti Napok, valamint a Lovas napok.

Nagycenk honlapja:
www.nagycenk.hu


Látnivalók

Széchenyi-kastély
9485 Nagycenk, Kiscenki út 3.
www.szechenyiorokseg.hu
www.nagycenkikirandulas.hu/nagycenk/szechenyi-kastely.html

Széchenyi Mauzóleum
9485 Nagycenk, Széchenyi tér
www.szechenyiorokseg.hu
www.nagycenkikirandulas.hu/nagycenk/szechenyi_mauzoleum.html

Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút
9485 Nagycenk, Kiscenki út 3.
www2.gysev.hu/muzeumvasut/127
www.nagycenkikirandulas.hu/nagycenk/nagycenki_szechenyi_muzeumvasut.html

Mozdonyskanzen
9485 Nagycenk, Kiscenki út 3. A Széchenyi Múzeumvasút mellett található.
www.nagycenkikirandulas.hu/nagycenk/mozdonyskanzen.html

Hársfasor
9485 Nagycenk, Kiscenki út 3. A Széchenyi-kastély bejáratával szemben található a Hársfasor.
www.nagycenkikirandulas.hu/nagycenk/harsfasor.html

Szent István Római Katolikus Templom
9485 Nagycenk, Széchenyi tér 5.
www.nagycenkikirandulas.hu/nagycenk/szent_istvan_romai_katolikus_templom.html

Térkép
www.terkepcentrum.hu/index.asp?go=map&mid=8&tid=2495