Fertőszéplak

  • Vasúti Lámpamúzeum
  • Fertőszéplak
  • Mindenszentek templom és a Szent Szív-Emlékmű

Fertőszéplak a Fertő tó déli partján, Hegykőtől 4 km-re, Fertődtől 3 km-re fekszik.

A község négy dombra települt. A Halom-domb adja a nyersanyagot a helyi téglagyárnak, itt bányásszák a kiváló minőségű agyagot. A kitermelés során mamut maradványokat is találtak. A Lóránt-domb egy kelta települést rejt, amely a felszín alatt 3 méter mélyen fekszik. A Templom-domb alatt alagútrendszer található, amely búvóhelyül szolgált a település lakosságának a tatár időkben. Az Eresztén-domb szőlő- és gyümölcsültetvények lakhelye. A dombon lévő kiserdőben áll a Csonka Torony, amelyet az Esterházy család építtetett.

Fertőszéplak központjában áll a Mindenszentek templom, melynek alapkövét gróf Széchényi György rakatta le. A kéttornyú barokk épület bejárata fölött a Széchényi család címere látható. A szószék falán látható női fej Barkóczy Mária arcképe, aki a hagyomány szerint a szószéket adományozta a templomnak. A templom közelében lévő dombokon a Kálvária és a Szent Szív-emlékmű található.

A Fertőszéplaki Tájházak a 19. század végéről származnak. Az utcasor legszebb öt épülete jellegzetes, fűrészfogas beépítésű. A hófehér oromfalas és tornácos házakban 7 önálló lakás található, amelyekben a régmúlt idők emlékeit tekinthetjük meg.

Fertőszéplak egyedülálló múzeuma a Vasúti Lámpamúzeum. Haragovics József gyűjteménye egy tornácos parasztházban tekinthető meg. A kiállított vasúti lámpák a világ 22 országából származnak és mindegyiknek külön története van, melyet a gyűjtő szívesen oszt meg a látogatókkal.

Fertőszéplak honlapja:
www.fertoszeplak.hu


Látnivalók

Fertőszéplaki Tájházak
9436 Fertőszéplak, Nagy Lajos utca 31-39.
www.porpaczy.hu/?q=intezmeny/tajhaz
www.fertodikirandulas.hu/fertod/fertoszeplaki_tajhazak.html

Vasúti Lámpamúzeum
9436 Fertőszéplak, Soproni út 13.
www.vasutilampamuzeum.lks.hu/

Mindenszentek templom
9436 Fertőszéplak, Nagy Lajos utca 5.
www.fertodikirandulas.hu/fertod/mindenszentek_templom.html