Mörbisch

  • Mörbisch am See
  • Cégér
  • Mörbisch am See kikötője
  • Víziszínpad

Mörbisch am See a Fertő tó nyugati oldalán, közvetlenül az osztrák-magyar határ mellett fekszik Fertőrákostól 4 km-re, Rusttól 5,5 km-re.

Ez a bortermelő község 1848-ig a soproni uradalomhoz tartozott. A borosgazdák házaiban a lakóhelyiségekhez pince és présház is csatlakozott. A település fő utcájának sajátosságai az ún. Hofgassék. Ezek a hosszú keskeny udvarok két párhuzamos utcát kötnek össze és a megépülésük óta őrzik eredeti formájukat. Ezekbe az udvarokba be lehet sétálni és rajtuk keresztül átjuthatunk egy másik utcába. Mivel ezekben az udvarokban több ház épült egymás mögé az udvar teljes hosszában, ezért utcának tűnnek. Ezért az elnevezés Hofgasse, azaz udvarutca. Sok házban bort vagy mustot árulnak, ez is jellegzetessé teszi az utcaképet. A falunak két temploma is van. A római katolikus templom a 15. században épült, az evangélikus templom az 1800-as években.

A strandra hosszú, egyenes út vezet ki a faluból, melynek két oldalán külön kerékpárutat és gyalogutat is kialakítottak. A nagy területen elhelyezkedő strand tiszta, rendezett, amely felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt kikapcsolódást nyújt. A Fertő tó természetes vizén kívül napenergiával felmelegített élményfürdő, vadvízi csúszda, focipálya, edzőterem, torna- és röplabdapálya, minigolf pálya, asztalitenisz és teke várja a felnőtteket. A gyerekek is számos lehetőség közül választhatnak: babamedence, vízicsúszda, vízijátszótér, kalózhajó, homokozó-játszótér, mászóka és toronyépítő játék nyújt élményt nekik. A strand mellett van a hajókikötő, ahonnan több hajó is indul Fertőrákosra vagy a tó túlsó oldalára, Illmitzbe.

Mörbisch legnagyobb vonzereje a Víziszínpad, ahol 1957 óta tartanak előadásokat. A 3600 négyzetméteres színpadon nyaranta operetteket és klasszikus musicaleket adnak elő. Az előadások 20.30-kor kezdődnek, amelyekre a vendégek hajóval, autóval vagy autóbusszal érkeznek. A nézőtér 6000 vendég befogadására képes. Az előadás tűzijátékkal fejeződik be, majd a hajók egy éjszakai sétahajózás keretében visszaszállítják vendégeiket.

Mörbisch honlapja
www.moerbischamsee.at


Látnivalók

Hofgasse

Tájház (Heimathaus)
7072 Mörbisch am See, Hauptstraße 53.

Római katolikus templom
7072 Mörbisch am See, Hauptstraße

Evangélikus templom
7072 Mörbisch am See, Hauptstraße

Víziszínpad (Seebühne)
7072 Mörbisch am See, Badeanlage, Seestrasse
www.seefestspiele-moerbisch.at

Információs iroda

Tourismusverband
7072 Mörbisch am See, Hauptstraße 23.
www.moerbischamsee.at