• Gloriette kilátó - részlet
  • Egy fertőbozi pince borai
  • A Széchenyi-kastély és a Hársfasor
  • Fertő tó

Fertőboz a Fertő tó déli partján, Balftól és Hidegségtől is 4 km-re fekszik. A Fertő-part legkisebb településeként tartják számon 280 lakossal. Fertőboz a nevét a település környékén húzódó bodzaerdőkről kapta. A Bodzavirág Fesztivál 2002 óta kerül megrendezésre Fertőbozon, ahol bodzából készült ételkülönlegességeket kóstolhatnak a vendégek színes kultúrprogramok mellett. A falu körül húzódó domboldalon nagy kiterjedésű szőlőskertek láthatóak. A környék jellegzetes szőlőfajtái a Kékfrankos, a Zöld Veltelini és a Tramini. 

A település központjában egy dombon találjuk a római katolikus templomot. A régi templom 1732-ben épült. Mivel Fertőboznak 40 éven át nem volt saját papja, ezért környékbeli papok teljesítettek itt szolgálatot. Fertőboz 1772-ben szerzett magának saját plébánost. A legenda szerint a boziak a község rétjén egy kisgyermeket találtak elhagyva. A falusiak elvitték Széchenyi grófnéhez, aki nevet adott a talált gyereknek. A község rétje után Gemendewiese Ádámnak nevezte el, felneveltette és plébánosnak tanítatta. Így lett Fertőboznak saját papja. A Szentháromság templom az idők során többször leégett. Az újjáépített templom már kőből épült, tornyában 2 harang kapott helyett. A főoltárképet id. Stornó Ferenc festette, amelyen a Szentháromság képe látható.

A település legszebb síremléke Széchenyi Béla és felesége – Erdődi Hanna – sírboltja. Gróf Széchenyi István fia - Béla - Erdődi Hannát vette feleségül, aki második lányuk születésekor gyermekágyi lázban hunyt el. Hanna halála előtt azt kérte férjétől, hogy ne a Mauzóleumban, hanem a Hársfasor végén temessék el, ahova sokszor kilovagolt. Sírboltja a nagycenki Széchenyi-kastélytól induló híres Hársfasor végén egy kis dombon található. Széchenyi Béla a sír fölé vörös svéd gránitból készült szarkofágot készíttetett egy bécsi szobrásszal, Kundmann Károllyal. Az emlékmű oldalait domborművek díszítik, amelyek a hit, a remény és a szeretet jelképei. Felesége halála után a férj búskomorságba esett és ázsiai körútra indult. Az onnan hozott különleges növénymagokat a sír köré ültette, amelyek megeredtek. Napjainkban már hatalmas fák veszik körül a sírhelyet. 

A fertőbozi Gloriette kilátó az idelátogató turisták kedvelt célpontja. A Gloriette-ről gyönyörű kilátás nyílik a Fertő tóra és Fertőbozra. A település felett magasodó kupolás kilátó fertőrákosi mészkőből épült. A Gloriette kilátót gróf Széchényi Ferenc építtette annak emlékére, hogy József főherceg többször meglátogatta őt. Kirándulásaik során innen gyönyörködtek a tájban.

Fertőboz honlapja:
www.fertoboz.hu


Látnivalók

Szentháromság templom
9493 Fertőboz, Fő u. 16.

Széchenyi Béla és Erdődi Hanna sírboltja
9485 Nagycenk, Hársfasor

Gloriett kilátó
9493 Fertőboz, Csúcsos-dűlő
www.nagycenkikirandulas.hu/nagycenk/a_fertobozi_gloriett.html