Szentmargitbányai kőfejtő

  • Kőfejtő
  • Előadás

A szentmargitbányai kőfejtő Európa legrégebbi és egyik legnagyobb kőbányája, amelyik a fertőrákosi kőfejtő ikertestvére. A bányát már a rómaiak is használták, a XV. légió kőbe vésett nyomai még napjainkban is felfedezhetők a sziklákon. Az itt kitermelt lajtamészkőből épült fel Bécsben a Városi Operaház, a Várszínház, a Hofburg és a Stephansdom, valamint a Schönbrunni kastély.

A szentmargitbányai kőfejtő a Világörökség része. A kőbánya ma már nem működik, területén nyáron előadásokat és hangversenyeket tartanak. A különleges helyszín, a lenyűgöző díszletek Európa egyik legnagyobb szabadtéri színpadának ad otthon. A 7000 négyzetméteres színpad festői kulisszáit a hatalmas sziklafalak és a csillagos ég adja. A nézőtér 5500 személy befogadására alkalmas, amelyet egy hosszú rámpán keresztül lehet megközelíteni. A 30-40 méter magas sziklák felett vezető lejáró akadálymentesített. A gyermekek számára egy 1500 személyes színpadot is kialakítottak.

A szentmargitbányai kőfejtő napjainkban passiójátékok, operaelőadások, gyermekműsorok és szobrászati alkotótáborok helyszíne.

www.arenaria.at