• Fertőd - Esterházy-kastély
  • Kapudísz
  • Kastélypark
  • Szökőkút a Kastélyparkban

Fertőd a Fertő tó déli partján fekszik, Fertőszéplaktól és Sarródtól is 3 km-re helyezkedik el a térképen, de a valóságban a települések már egybeépültek.

Fertőd fő attrakciója az Esterházy-kastély, amely Magyarország legnagyobb barokk kastélya. A mai kastély őse egy 20 szobás vadászkastély volt, amely a Fertő tó zsombékos partján épült. A folyamatosan bővülő kastély napjainkban 126 szobát rejt. A kastély díszudvarára rokokó kovácsoltvas hármaskapu vezet. A kastély főkapujával szemben állnak az őrségépületek vagy gránátos házak, amelyben a herceg testőrsége lakott.

A kastély parkja egykoron nagyszabású barokk franciakert volt, amely versailles-i mintára épült. Az udvarról induló íves díszlépcső a zeneterembe vezet, ahol egykor Haydn műveit hallgatta a közönség. A zeneterem a díszterem előtere volt, amelyhez a kastély belsejéből és az udvarról is díszes kőlépcső vezet. A nyári ebédlő - Sala Terrana - a barokk kertet kötötte össze az épülettel. Az Esterházy-képtár a kastélyépület keleti szárnyában található, amelyben egykoron 300-nál is több festmény volt.

Az Esterházy-kastély parkjának nyugati szélén áll a Muzsikaház, amely az Esterházy udvartartás zenészeinek, színészeinek és opera szereplőinek adott otthont. A Muzsikaház homlokzatán domborműves tábla őrzi Haydn emlékét, aki 24 évig élt itt.

A Fő utcán találjuk a Szent Kereszt-templomot, amely modern, tágas és világos. Fő oltárképe az Eszterházi Golgota. A harangok a templom előtti téren láthatók.

Fertőd honlapja:
www.fertod.hu


Látnivalók

Esterházy-kastély
9431 Fertőd, Haydn u. 2.
www.eszterhaza.hu
www.esterhazy-kastely.com
www.fertodikirandulas.hu/fertod/esterhazy-kastely.html

Muzsikaház (Joseph Haydn Emlékszoba)
9431 Fertőd, Madách sétány 1.
www.fertodikirandulas.hu/fertod/muzsikahaz.html

Fertő-Hanság Nemzeti Park
www.ferto-hansag.hu
www.fertodikirandulas.hu/fertod/ferto-hansag_nemzeti_park.html

Szent Kereszt-templom
9431 Fertőd, Fő utca 19.
www.fertodikirandulas.hu/fertod/szent_kereszt_templom.html

Információs iroda

Fertő táj Világörökség Egyesület Tourinform Iroda
9431 Fertőd, Joseph Haydn u. 2.
www.fertotaj.hu