• Kálvária
  • Mária Mennybemenetele Bazilika
  • Kolostor

Frauenkirchen – Boldogasszony – a Fertő tó keleti partján Podersdorftól 8 km-re, Mönchhoftól 6 km-re fekszik. Frauenkirchen a tó környékének vallási központja. Már a kereszténység előtti időkben kegyhely volt, Frauenkirchen a 14. század óta ismert búcsújáróhely volt. 1869-ben a fertőrákosiak száraz lábbal keltek át a tavon a boldogasszonyi búcsúra. Ennek emlékére a Virágosmajori kápolna falára egy márványtábla került a következő felirattal: "A Boldogságos Szűz Mária tiszteletére, és annak emlékezetére, hogy a rákosi hívek a kiszáradt Fertő medrén át 1869. október 3-án tartották Boldogasszonyba az első búcsújáratot."

A település központjában a Fő-tér délkeleti sarkában található a barokk Mária Mennybemenetele Bazilika. A törökök a régi templomot lerombolták. Eszterházy Pál újjáépíttette a templomot és a kolostort, amelyet a törökök ismét elpusztítottak. Ezután egy olasz építész tervei alapján ismét felépítették. Eredetileg egy tornya volt, amely a felszentelés után ledőlt. A herceg ebben égi jelet látott és ezután két torony építését rendelte el.

Az épület belseje Burgenland legszebb barokk templombelsője. Mennyezetét stukkókeretes festmények díszítik. A főoltár közepén látható a 14. századi kegyszobor, amely a vidék leghíresebb gótikus Madonna szobra. Ez a szobor eredetileg Esterházy Pál fraknói várában volt, aki egy égi jel miatt szállíttatta át a szobrot a boldogasszonyi kegyhelyre. A búcsújáró templomot évente több mint százezer zarándok látogatja meg.

A templomhoz egy ferences kolostor csatlakozik. Eszterházy Pál alapította a közelben lévő Kálváriát. A domb tetején a Krisztus szenvedéstörténetét bemutató stációsor végén lévő kőkereszt mellett Mária, Magdolna és János apostol szobra látható.

Frauenkirchentől 4 km-re, a nemzeti park mellett található a 40 km²-es területen fekvő St. Martins Therme & Lodge. Fekvése egyedülálló, mert saját tava és termálvize van.

Frauenkirchen honlapja:
www.frauenkirchen.net


Látnivalók

Mária Mennybemenetele Bazilika
7132 Frauenkirchen, Hauptstrasse

Kálvária
7132 Frauenkirchen, Hauptstrasse

St. Martins Therme & Lodge
7132 Frauenkirchen, Im Seewinkel 1.
www.stmartins.at

Információs iroda

Tourismusverband
7132 Frauenkirchen, Amtshausgasse 5.
www.frauenkirchen.info