• Kereszt az út mellett
  • Fertő tó

Pamhagen a Fertő tó keleti partján Sarródtól 12 km-re és Apetlontól 8 km-re található. Pamhagen a Fertő tó mellett az egyetlen olyan település, ahol autóval és kerékpárral egyaránt átjuthatunk a határon. A település legfőbb nevezetessége a török időkből származó harangtorony, amely a Fő utca 60. számú ház előtt áll. A 17. században a templom 1 km-re volt a falutól. Azért építették a harangtornyot a faluba, hogy emlékeztesse a falu lakosait a misére.

A települést elhagyva, a szőlőskertek között haladva juthatunk el az állatparkba, ahol a gyermekes családok a fák hűsében egy kellemes délutánt tölthetnek. A falu határában állt egykor a vízivár, amelynek ma már csak a maradványai látszanak. A környék még a múlt században is mocsaras, lápos terület volt, amelyet fokozatosan lecsapoltak. Akkoriban a falu még közvetlenül a vízparton, illetve gyakran víz alatt állt. Egyesek szerint ezt a helyet örökítette meg Jókai Mór a Névtelen vár című regényében. Ennek a regénynek hatására vált ismertté a Hanság legendás alakja, Hanyistók.

Hanyistók története:
Valamikor réges-régen a kapuvári halászok egy 8 év körüli gyereket fogtak ki a Király-tóból. Félig ember volt, félig hal, testét halpikkelyek fedték, ujjai között úszóhártya feszült. A fiú kígyókkal, békákkal táplálkozott, a főtt ételt nem ette meg. A halászok bevitték a kapuvári várba, ahol nyomban megkeresztelték. Hivatalosan a Hany István nevet kapta, mert a Hanyban találták. Később az István Istókra módosult és összeolvadt a vezetéknevével, így lett Hanyistók. A fiú félt az emberektől, rúgott-harapott, ha a közelébe mentek. Legszívesebben a vár sötét folyosójának zugaiban bújt meg, vagy a várat körülvevő vizesárokban úszkált. Istók évekig élt a várban, iskolába is beíratták. Lassan rákapott a főtt ételre és a ruhát is megtűrte a testén. A tiszttartó gondjaira bízták, akinek volt egy Piroska nevű lánya. Hanyistók addig legyeskedett körülötte, amíg szerelmes lett a lányba. Mikor megtudta, hogy Piroska férjhez megy, nagyon bánkódott. Javában állt a lakodalom, mikor Hanyistók beállított egy kendővel letakart tállal a kezében és az asztalra tette. A vendégek kíváncsiak voltak arra, hogy miféle ajándékot hozott a fiú. Mikor felemelték a kendőt, a tálból békák ugrottak ki és kígyók másztak elő. Lett nagy riadalom a násznép körében! Hanyistókot a hajdúk elzavarták, azóta se látta őt senki.

Pamhagen honlapja:
www.tourismus-pamhagen.at


Látnivalók

Harangtorony
7152 Pamhagen, Hauptstrasse 60.

Állatpark (Steppentierpark)
7152 Pamhagen, Am Tierpark 1.
www.steppentierpark.at

Vízivár
 

Információs iroda

Tourismusbüro & Ortsvinothek
7152 Pamhagen, Bahnstrasse 2c.
www.tourismus-pamhagen.at