• Fertő-Hanság Nemzeti Park
  • Hufnagl-ház
  • Apetloni fürdőtó
  • Lange Lacke

Apetlon a Fertő tó keleti partján, Illmitztől 3 km-re, Pamhagentől 9 km-re fekszik. A falu a természetbarátok és a családosok kedvelt üdülőhelye a nemzeti park szívében, mert egyedülálló természeti értékekkel rendelkezik. Madarak ezrei élnek itt a tipikus puszta közepén az érintetlen természetben és nyugalomban.

A gondozott utcákon oromfalas házak sorakoznak. A faluközpontban álló késő barokk plébániatemplom, a Szent Margit templom. Érdekessége a mellékoltár kegyképe a 18. századból, amely a Fekete Madonnát ábrázolja. A templom mellett egy nagy fakereszt áll, amit az 1800-as években állítottak.

A település legjellegzetesebb épülete a Hufnagl-ház. Ezt a régi parasztházat a Fő utcán találjuk. A szépen felújított ház barokk homlokzata és a kéményen lévő gólyafészek remek fotótéma a turisták körében. Valószínűleg ez a legismertebb gólyafészek a településen, pedig még 7 gólyapár él itt. A gólyafészkek évek óta hangulatossá teszik és szépítik a faluképet.

Az apetloni fürdőtó kristálytiszta vize a természetkedvelők, a sportolók és a családok oázisa. Nagy füves partja játszótér és pihenőhely is egyben, ahol strandbüfé is található. A falu felől autóval vagy kerékpárral lehet a legjobban megközelíteni. A strand parkolója a B 20-as kerékpárút mellett található.

A Lange Lacke – a hosszú tó – a legnagyobb tó a Fertőzugban található 40 tó közül. Apetlontól néhány kilométerre található, amelyet az esővíz táplál. Vízmélysége átlagban 80 cm. Ez a tó a madarak paradicsoma, több mint 100 madárfaj él itt.

A Warmsee (Darscho) egy melegvizű tó, amely Apetlontól északra fekszik a B 20-as kerékpárút mellett. Az 1000 m x 500 m nagyságú tó télen kedvelt korcsolyázóhely, nyáron fürdő- és pihenőhely az idelátogatóknak, tavasztól őszig a madarak költő- és pihenőhelye. A tó iszapja a bőrre felkenve gyógyhatású.

Ausztria az Alpok országa. Ezért nem meglepő, hogy az Apetlonba látogató turisták elcsodálkoznak azon, hogy a település határában találják Ausztria legmélyebb pontját, amely az ország egyik legszebb kirándulócélpontja. Itt a Fertőzugban található Ausztria legalacsonyabb pontja, melynek tengerszint feletti magassága csak 114 méter.
Apetlon környékén 630 hektár területen folyik szőlőtermesztés. Itt évente átlagban 300 napon át süt a nap, összesen 2000 órát. A speciális mikroklíma optimális a szőlőtermesztéshez. A Fertő tó nagy vízfelülete kiegyenlíti a hőmérsékletkülönbségeket és biztosítja a magas páratartalmat. Ezen a vidéken jó minőségű fehér- és vörösbort találunk, az ínyencek jégbort is vásárolhatnak.

Apetlon honlapja:
www.gemeinde-apetlon.at
www.apetlon.info


Látnivalók

Szent Margit templom
Fekete Madonna kegykép

Hufnagl-ház

Tavak
Fürdőtó, Lange Lacke, Warmsee

Információs iroda

Tourismusverband Apetlon
7143 Apetlon, Kirchengasse 3.
www.apetlon.info